هلدینگ لامی زاده

در پر بازدیدترین سایت استان خوزستان شغلت رو تبلیغ کن ...!

آمار بازدید سایت
طراحی سایت بستن

آبسه دندان

آبسه دندان

آبسه دندان

مقدمه

آبسه دندان یکی از شایع ترین امراض و مشکلات دهان و دندان در کشورهای مختلف دنیا است. این عارضه معمولا در سنین بالاتر از میان سالی به شدت دیده می شود. علل و عوامل مختلفی می توانند در آبسه کردن دندان ها وجود داشته باشند.

در این مقاله قصد داریم تا نکات مهمی را در خصوص علل ایجاد آبسه، نحوه پیشگیری و درمان آن بیان کنیم. راهکارهایی که از نظر تجربی و علمی موثر واقع شده و توانسته اند به بهبود یا درمان کامل این عارضه کمک کنند، بیان خواهد شد. اما ابتدا بیایید ببینیم اصلا آبسه کردن دندان به چه عارضه ای گفته می شود؟

آبسه دندان چیست؟

آبسه را در واقع می توان مجموعه ای از چرک ها دانست که در دندان، لثه یا استخوان نگه دارنده دندان ها ایجاد می شوند. بنابراین هر عفونت و چرکی در این نواحی را می توان به صورت عمومی، آبسه نامید. اصلی ترین دلیل ایجاد این عارضه، عفونت باکتریایی است.

اما بسته به هر ناحیه که در آن عارضه یادشده ایجاد می شود، نام مجزایی برای آن در نظر گرفته می شود. مثلا آبسه در لثه، آبسه پریودنتال نامیده می شود. همچنین زمانی که این عارضه در قسمت انتهایی دندان ایجاد شود، آبسه پری اپیکال نامیده می شود.

آیا آبسه دندان، درد دارد؟

این عارضه بستگی به شدت خود می تواند حالات مختلفی در فرد بیمار ایجاد کند. مثلا اگر آبسه در نواحی تحتانی دندان باشد و شدید هم باشد، می تواند منجر به درد شدید و بی امان شود. در نگاه کلی، آبسه یک عارضه دردناک است. اما گاهی اوقات ممکن است بدون درد هم باشد. در هر حالت، شما بعد از فهمیدن این موضوع سریعا باید به یک دندانپزشک مراجعه کنید.

آبسه دندان

ایا ابسه دندان، خود به خود خوب می شود؟

مشکل مهمی که آبسه دارد، این است که به خودی خود و با گذر زمان از بین نمی رود. برای برطرف کردن این عارضه حتما نیاز به تحریک یا درمان بیرونی است. در هر حال شما نباید نسبت به آبسه کردن دندان بی تفاوت باشید. زیرا ممکن است عفونت و چرک به خون یا سایر اعضا و قسمت های بدن شما منتقل شود و منجر به ایجاد مشکلات بسیار بزرگتر شود.

علام اصلی آبسه کردن دندان

عارضه یادشده نیز مانند سایر عارضه ها و بیماری های دهان و دندان، نشانه ها و علائمی از خود بروز می دهد. مهم ترین نشانه های آبسه دندان عبارتند از:

  • ایجاد درد شدید ناگهانی و ضربانی که پس از شروع درد معمولا قطع نمی شود
  • درد در گوش، فک و گردن که اکثرا در سمتی ایجاد می شود که آبسه وجود دارد
  • درد آبسه به شکلی است که در حالت خواب بدتر خواهد شد. پس از شروع درد، معمولا نمی توانید بخوابید
  • قرمز شدن و تورم صورت در سمتی که آبسه به وجود آمده است
  • تغییر رنگ، حساس شدن و یا لقی دندان
  • قرمز، متورم و براق شدن لثه
  • حساسیت به غذا و نوشیدنی گرم و سرد
  • بوی بد و مزه بد در دهان

همچنین در صورت پیشرفته شدن عفونت و چرک و عدم درمان، افزایش و تجمع عفونت در ناحیه ممکن است منجر به بالا رفتن درجه حرارت و تب شود. در چنین حالتی معمولا احساس مریضی خواهید داشت. در موارد حاد آبسه دندان، ممکن است حتی تنفس برای فرد سخت شود یا حتی به سختی بتواند غذا را قورت بدهد.

در صورت ابتلا به آبسه در دندان ها، باید چکار کنیم؟

اولین و بهترین اقدام پس از ایجاد عارضه آبسه در دهان، مراجعه به دندانپزشک است. پزشک عمومی یا هر پزشک دیگری که تخصص دندانپزشکی ندارد، نمی تواند کمک زیادی به شما کند. بهتر است برای درمان سریع و از بین رفتن عوارض ایجاد شده آبسه، سریعا به دندانپزشک مراجعه کنید.

همچنین در صورت حاد بودن شرایط و ایجاد تورم در نواحی نزدیک به چشم یا گردن، بهتر است با اورژانس تماس بگیرید. هنگام درجه حرارت و تب بالا در عفونت های شدید ناشی از آبسه که معمولا با لرز همراه است نیز باید سریعا به اورژانس و سپس به پزشک مراجعه کنید.

اگر در شهر اهواز سکونت دارید، می توانید لیست دکترهای دندانپزشک اهواز را به همراه آدرس و شماره تلفن در سایت کار شما مشاهده نمایید. در این سایت علاوه بر معرفی دندانپزشکان اهواز، نظرات بیماران آن ها و ساعت کار مطب قید شده است که کمک شایانی به انتخاب بهترین دندانپزشک در اهواز می کند.

چطور درد ناشی از آبسه کردن دندان را از بین ببریم؟

چطور درد ناشی از آبسه کردن دندان را از بین ببریم؟

بهترین روش برای تسکین درد ناشی از این عارضه تا مراجعه به دندانپزشک، مصرف انواعی از مسکن ها است. قرص مسکن ایبوپروفن یکی از بهترین قرص هایی است که می تواند در تسکین درد موثر واقع شود. درواقع این مسکن، قرص توصیه شده برای کاهش درد آبسه دندان است.

برخی افراد به دلایل مختلف از جمله محدودیت های پزشکی، نمی توانند ایبوپروفن مصرف کنند. برای چنین افرادی نیز مسکن های دیگر توسط دندانپزشک تجویز می شود. قرص مسکن پاراستامول جایگزین خوبی برای افرادی است که نمی توانند از ایبوپروفن استفاده کنند.

در مورد مصرف قرص آسپرین برای تسکین این عارضه حتما دقت داشته باشید. این قرص در چنین شرایطی نباید برای افراد زیر ۱۶ سال تجویز شود.

در صورتی که یک نوع قرص مسکن برای ساکت کردن درد کافی نباشد، دندانپزشک هر دو قرص ایبوپروفن و پاراستامول را به صورت همزمان و با دوز خاصی برای بیمار تجویز می کند. در استفاده همزمان از این قرص ها حتما دستور دکتر را مد نظر داشته باشید. هرگز بدون مشورت پزشک و تایید او، این کار را انجام ندهید. همچنین مصرف ترکیبی مسکن ها معمولا برای بزرگسالان بی خطر است اما در کودکان ممکن است باعث ایجاد مشکلات جدی شود.

همچنین اگر خوردن غذای سرد و گرم باعث تشدید درد می شود، سعی کنید آن ها را مصرف نکنید. از مسواک نرم برای مسواک زدن در مدت وجود آبسه استفاده کنید و اطراف محل آبسه را نخ دندان نکشید. همچنین بهتر است غذاهای خنک و نرم مصرف کنید و برای جویدن غذا از طرف مقابل دهان استفاده کنید. موارد یادشده نیز می توانند در کاهش درد موثر باشند.

چه عواملی باعث ایجاد آبسه دندان می شوند؟

دهان هر فرد پر از باکتری است که این باکتری ها روی دندان، لایه ای چسبناک به نام پلاک ایجاد می کنند. در صورت عدم رعایت بهداشت دهان و دندان و اقدامات ضروری شامل مسواک زدن، نخ دندان کشیدن و…، اسیدهای تولید شده در باکتری های پلاک می توانند به دندان یا لثه آسیب رسانده یا موجب بیماری شوند.

موارد زیر می تواند ریسک ابتلا به آبسه دهان و دندان را افزایش دهند:

  • عدم مسواک زدن و نخ کشیدن دندان ها می تواند باعث تجمع پلاک شود
  • مصرف فراوان شیرینی جات و غذاها
  • آسیب یا محل جراحات لثه و دندان (باکتری های به راحتی وارد چنین فضاهایی می شوند)

ضعف در سیستم ایمنی؛ افرادی که داروهای قوی استروئیدی مصرف می کنند یا تحت شیمی درمانی هستند، به دلیل ضعف در ایمنی مستعد ایجاد آبسه هستند.

روش های درمان آبسه در دهان و دندان

تخلیه چرک و عفونت و از بین بردن آن، درمان اصلی آبسه است. بسته به نوع و محل آبسه، ممکن است از روش های زیر توسط دندانپزشک استفاده شود:

  • درمان کانال ریشه: در این روش قبل از پر کردن و آب بندی ریشه آسیب دیده، آبسه از بین برده می شود.
  • کشیدن دندان: در صورتی که انجام روش قبل امکان پذیر نباشد، ممکن است دندانپزشک، دندان را بکشد.
  • برش لثه و تخلیه: این روش یکی از روش های درمان موقت است که در آن با ایجاد سوراخی در لثه، عفونت و چرک تخلیه می شود.

در تمامی روش های فوق، از بی حسی موضعی برای جلوگیری از درد بیمار استفاده می شود. همچنین در صورتی که عفونت دندان گسترش یافته باشد، دندانپزشک ابتدا مصرف منظم انواع آنتی بیوتیک را برای بیمار تجویز می کند تا پس از خشک شدن عفونت، عملیات درمان قطعی و ترمیم انجام شود.